ADANA/Seyhan Sarıhamzalı A.S.M.

Mesai Saatleri : Haftaiçi hergün 08:00 - 19:00 saatleri arası
  Telefon: : (0505) 687 2071

Sıkça Sorulan Sorular

Bu yazımızda, vatandaşlarımızın sıklıkla sordukları soruları kısa cevaplarla anlatmaya çalıştık…

Aile hekimi kimdir?

Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabiplerdir.

Aile hekimimi nerden öğrenebilirim?

T.C. Kimlik numaranızla en yakın aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi veya il sağlık müdürlüğüne başvurarak öğrenebilirsiniz.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın www.ailehekimligi.gov.tr internet adresinden de öğrenebilirsiniz.

Aile sağlığı elemanı kime denir?

Aile hekimi ile birlikte hizmet veren, sözleşmeli olarak veya görevlendirilmek suretiyle bu görevi yürüten hemşire, ebe, sağlık memuruna denir.

Aile hekimim izine ayrıldığında hangi hekime başvurmalıyım?

Aile hekiminiz izine ayrıldığında yerine bakacak bir aile hekimi olacaktır. Bu durum aile hekiminizin görev yaptığı sağlık merkezinin görünür bir yerinde ilan edilecektir. Bu hekime başvurabilirsiniz.

Henüz aile hekimim yok. Aile hekimimi nasıl seçeceğim?

Aile hekimliğinin ilk başladığı zamanda, kişiler ikamet adreslerine göre aile hekimlerine otomatik olarak dağıtılmıştır. Taşınma, ikametgah değiştirme durumunda hiç bir zaman aile hekimliği değişmemekte, kişi en yakınındaki Aile hekimine giderek, kayıt olmak istediğini belirtir.

Aile hekimin hasta sayısı 4000 üzerinde ise, başvuruyu kabul etmeme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda kişi aile hekimlerinin bağlı bulunduğu toplum sağlığı merkezine başvurur. Toplum sağlığı merkezi, kişinin ikametgahını da dikkate alarak, başvuran kişi veya aileyi en uygun aile hekimine atar.

Muayene veya pansuman-enjeksiyon için aile hekimim veya hemşiremiz eve gelir mi?

Hayır. Hasta yatalak dahi olsa, normal hastalıklarda aile hekimi  veya hemşire evlere gitmemektedir. Aile Hekimi, (şimdilik) yalnız yatalaklık tespiti yapmaktadır. Geri kalan takip hizmetleri, Devlet hastanelerinin evde takip birimlerince yapılmaktadır.

Aile bireyleri farklı aile hekimlerini seçebilirler mi?

Kişiler hekim seçme özgürlüğü kapsamında istediği aile hekimini seçebilir. Çocuklar ise velilerinin uygun gördüğü aile hekimine kaydedilirler. Yeni doğmuş bebekler annelerinin aile hekimine kaydedilirler.