Sağlık Bakanlığı Güncel Aşı Takvimi
Bir hastalığı önlemek, o hastalığı tedavi etmekten çok daha iyidir. Özellikle de hastalığın yarattığı sıkıntıyı çekecek olan küçücük bebeğin olursa! O yüzden bebeğinin aşı sırasında ağlayan ve korkan halini gözünün önüne getirmemeni ve aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmanı öneriyoruz. İşini kolaylaştırmak ve aklındaki sorulara cevap vermek için ise, sana bebek aşıları hakkında bilgiler sunuyoruz. Hadi hemen oku, aşı zamanlarını kaçırma!
Aşı ile, mikropların zayıflatılmış halleri bebeğinin vücuduna verilerek, bebeğinin enfeksiyonla mücadele etmesi sağlanır. Bu durum bebeğinin hasta olmasına sebep olmaz. Peki, ne olur? Aşıların bebeğinin vücudundaki olumlu etkileri nelerdir?
- Aşı yöntemi ile bebeğinin bağışıklık sistemi, hastalığın mikroplarına karşı savunmalar geliştirmeye başlar. Aşı sonrasında, hastalığın virüsü bebeğinin vücuduna girerse, bebeğin bu virüsü küçücük bedeniyle bozguna uğratabilecek bir güç kazanmış olur. Ancak, hiçbir aşı %100 koruma sağlamaz, hatırlatalım.
- Bebeğini mikroplara hazır hale getirmesinin yanı sıra aşılar son derece güvenlidirler. Aşı olan bebeklerin vücudunda kısa süreli ve ufak etkiler görülür. Bunun dışında bebeğine bir zarar vermezler.
Ancak, yine de küçücük bebeğine aşı yaptıma konusunda tedirginliklerinin olabileceğini düşünüyoruz. Aşı yaptırmanın gerekli olduğunu bildiğin gibi, yan etkilerine dair de birçok şey duymuş olabilirsin. Aklındaki sorulara cevap bulman için, yararlarının yanında devede kulak kalan bu bebeklerde aşının yan etkilerini bir araya getirdik.
- Aşının yapıldığı yerde aşı sonrası şişlik ve kızarıklık oluşabilir.
- Bebeğinde kısa sürede düzelen ateş yükselmesi görülebilir.
- Son olarak, bebeklerde aşı sonrası huzursuzluk gözlemlenebilir.
Ancak bu etkilerin bir soruna işaret ettiğini düşünmen için, bebeğinde aşı sonrası ateşin düşmemesi, bebeğinin aşırı huzursuz ve sürekli uyumayı isteyen bir halini gözlemlemen gerekir. Böyle bir durumda doktorunla konuşmanı öneririz.